Just Ignore Me~~

How Life Can Take You To Meet That Perticular People At The Right Place In The Right Time

 

Kapan dan Bagaimana Sebaiknya Menggunakan Baterai pada Notebook

 

Banyak teman-teman kampus saya bilang "kalo mau batre nya ga cepet rusak, waktu mau maen notebook jangan pake batre". apa bener nih? saya sih sebenernya percaya-percaya aja. menurut logika nya emang benar. Barang yang ga dipake pasti akan lebih awet dari pada yang dipake terus-terusan.

Tapi pertanyaan saya, Apa lebih sayang dengan batre nya dari pada Notebook nya? gimana coba kalo tiba-tiba listrik mati? bisa-bisa Hardisk kena bad sector. Data-data ilang, Hardisk melayang.*woot* kan repot. hi hi hi. Kalo mau jalan yang aman sih pake aja UPS, tapi ini kan Notebook. masak bawa UPS kemana2. hahhaha . repot juga ya jadi nya.. :)

Barusan saya searching2 di internet tentang masalah ini. akhirnya *gotcha* nemuin situs yang sangat bermanfaat . http://www.batteryuniversity.com semua pertanyaan pasti akan terjawab. ini saya copy aja sebagian isi yang paling penting menurut saya.

x
 

 

Nickel-based (NiCd and NiMH)
 

 

Lithium-ion (Li-ion)
 

 

Lead-acid (Sealed or flooded)
How should I prepare my new battery?

Nickel-based batteries come partially charged. Prime new battery by putting on a 14-16h charge. Li-ion comes partially charged. You can use the battery right away and charge it when needed. Lead acid comes fully charged. For best result, apply a topping charge to assure full charge.
Can I damage my battery if incorrectly prepared? No; without priming, the performance will be low at first, then gradually improve with use. No; Li-ion is forgiving to partial and full charge. No priming is needed when new. Lead acid needs a fully saturated charge to keep good performance. A charge can take over 10h.
How do I prepare a battery with charge indication? Fully charge and discharge battery. Repeat when readings get inaccurate. Fully charge and discharge battery. Repeat when readings get inaccurate. Larger lead acid use different charge indicator to nickel & lithium-based chemistries.
Should I use up all battery energy before charging? Yes, fully discharge once every 1-3 months to prevent memory. It is not necessary to deplete the battery before each charge. Over cycling wears down NiMH. No, it is better to recharge more often; avoid frequent full discharges.
Yes, on batteries with a fuel gauge, allow a full discharge once a month to enable reset
No, it is better to recharge more often; avoid frequent full discharges. Deep cycles wear down the battery. Use a larger battery if full cycles are required.
Should I charge my battery partially or fully? Allow full charge without interruptions. Repeated partial charge can cause heat buildup. (Many chargers terminate charge by heat. A fully charged battery will re-heat, causing overcharge.) Does not matter. Charging in stages is acceptable. Full charge termination occurs by reading the voltage level and charge current. Charging a full battery is safe and does not cause harm. Does not matter. Charging in stages is acceptable. Full charge termination occurs by reading the voltage level and charge current. Charging a full battery is safe and does not cause harm.
- Should I remove the battery from the charger when full?
- Should I remove the AC when my laptop is not in use?
Yes, it is best to remove the pack from the charger when full. A prolonged trickle charge to a fully charged battery can be harmful. (Laptops use Lithium-ion) It does not matter. The charger automatically cuts the charge current when the battery is full. A laptop may be connected to the AC when not in use. A float charge of about 2.27V/cell is advisable. Do not allow the open cell voltage to drop below 2.10V/cell while in storage.(Not used for laptops)
Should the battery be kept charged when not in use? Not critical. Manufacturers recommend a 40% charge for long storage. (Open terminal voltage cannot determine state-of-charge.) Store in a cool place. Battery can be fully depleted and recharged. Priming may be needed. Best to store at 40% charge or 3.75-3.80V/cell open terminal. Cool storage is more important than state-of-charge. Do not fully deplete battery because Li-ion may turn off its protection circuit. IMPORTANT: always keep battery fully charged. A discharged battery causes sulfation (insulating layer in the cell). This condition is often irreversible.
Will the battery heat up during charge? Yes, towards full charge. The battery must cool down when ready. Discontinue using a charger that keeps the battery warm on standby. No, little heating is generated during charge. A large laptop battery may get lukewarm. Do not allow the battery to heat during charge. No, the battery should remain cool or lukewarm to the touch. The battery must remain cold on maintenance charge.
What are the allowable charging temperatures? Important: Rechargeable batteries can be used under a wide temperature range.
This does not automatically permit charging at these extreme conditions.
The maximum allowable charge temperatures are shown below:
Slow charge (0.1)
Fast charge (0.5-1C)
0°C - 45°C (32°F - 113°F)
5°C - 45°C (41°F - 113°F)
Charging a hot battery decreases the charge time. The battery may not fully charge.
0°C - 45°C (32°F - 113°F) 5C° - 45°C (41°F - 113°F)
Temperature sensor may prevent charge or cut off the charge prematurely.
0°C - 45°C (32°F - 113°F)
5C° - 45°C (41°F - 113°F)
Warm temperature lowers the battery voltage. Serious overcharge occurs if the cut-off voltage is not reached.
What should I know about chargers? Best results are achieved with a fast-charger that terminates the charge by other than temperature alone. Fastest full-charge time: Slightly over 1 hour. Charger should apply full charge. Avoid economy chargers that advertise one-hours charge. Fastest full-charge time: 2-3 hours. Multi-level charges shorten charge time. Charge must be fully saturated. Failing to do so will gradually decrease the capacity. Fastest full-charge time: 8-14 hours.

wahh ribet yaa bahasa inggris semua. hi hi hi, intinya sih gini :

Masih banyak ya yang salah kaprah tentang menggunakan baterai dengan baik. Batre tipe lama (NiCad) memang harus dipakai habis sebelum dicharge, karena adanya efek memory.

Batre tipe baru (Ni-Mh dan Li-ion) tidak memiliki efek memory. Batre Li-ion yang dipakai sampai habis justru akan merusak baterai, membuatnya tidak bisa dicharge lagi. Membiarkan baterai Li-ion terisi 100% tidak digunakan juga akan memperpendek usia batere. Jika ingin disimpan dalam waktu lama, simpan batere Li-ion dalam kondisi terisi 40%. Baca data eksperimennya di sini:
http://www.batteryuniversity.com/parttwo-34.htm

Usia batere Li-ion sudah dimulai saat selesai diproduksi. Digunakan atau tidak, kapasitasnya akan terus berkurang dan tidak akan bisa dikembalikan lagi, karena proses kimia di dalamnya, berbeda dengan efek memori pada NiCad yang bisa dikembalikan ke kondisi penuh. Baca karakteristik batere Li-ion di sini: http://www.batteryuniversity.com/partone-5.htm

Ingin tahu apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan pada baterai, baca disini: http://www.batteryuniversity.com/partone-21.htm

Ini cara saya menggunakan baterai Li-ion di Notebook:
1. Charge baterai hingga full 100%.
2. Segera setelah baterai penuh, cabut charger, gunakan laptop dengan tenaga dari baterai.
3. Begitu baterai mencapai kurang dari 20%, sebaiknya bersiap untuk mencharge, ingat jangan sampai baterai Li-ion dibiarkan kosong atau mendekati kosong dalam waktu lama.
4. Tidak perlu takut melakukan charge saat batere masih setengah terpakai, misalnya masih 70% tapi akan berangkat misalnya, charge aja hingga penuh, supaya laptop bisa digunakan setiap saat tanpa perlu mencari colokan listrik.
5. Setiap 30 cycle sebaiknya dilakukan kalibrasi, dengan melakukan full cycle. Untuk tahap ini memang butuh mengosongkan batere Li-ion lalu diisi penuh lagi. Ini hanya untuk kalibrasi sensor, bukan untuk menghilangkan efek memori. Ingat berkurangnya kapasitas batere Li-ion adalah fungsi waktu yang tidak bisa dihentikan.

Setelah 2-3 tahun, pertimbangkan untuk membeli batere baru, atau sekalian aja beli laptop baru, toh dalam 2-3 tahun biasanya perkembangan komputer sudah sangat pesat :)

Semoga bermanfaat



PDF | DOC | DOCX

Komentar:


belum ada komentar...

Kirim Komentar Anda:

Nama : Nama Anda (wajib diisi)
E-Mail : E-Mail (tidak dipublikasikan)
Situs : Website, Blog, Facebook, dll
Komentar :
(wajib diisi)
Verifikasi :
<-- isi kode di atas (wajib diisi)

grinLOLcheesesmilewinksmirkrolleyesconfused
surprisedbig surprisetongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank starelong face
ohhgrrrgulpoh ohdownerred facesickshut eye
hmmmmadangryzipperkissshockcool smilecool smirk
cool grincool hmmcool madcool cheesevampiresnakeexcaimquestion